Good, better, best. Never let it rest. 'Til your good is better and your better is best

Motywacja na grudzień 2016

W kategorii motywacja by Michał A. Nowakowski2 Comments

Good, better, best. Never let it rest. 'Til your good is better and your better is best.

Hieronim ze Strydonu
Czy ciężko Ci się zmotywować w trakcie zimnego i ponurego grudnia? Może ten cytat wzbudzi w Tobie motywacje:

„Good, better, best. Never let it rest. ‚Til your good is better and your better is best”

Autorem tego cytatu jest Hieronim ze Strydonu (po łacinie Eusebius Sophronius Hieronymus, a po grecku Ευσέβιος Σωφρόνιος Ιερόνυμος). Urodził się między 331 a 347 w Strydonie, a zmarł w 419 lub 420 w Betlejem. Był apologetą chrześcijaństwa, a jego największym dokonaiem jest tłumaczenie tekstu Pisma Świętego z języków oryginalnych, greckiego i hebrajskiego, na łacinę. Ten przekład stał się tak popularny w ówczesnym śiwcie, że zaczęto nazywać go Wulgatą, czyli tekstem rozpowszechnionym lub popularnym. Bez wątpienia był najważniejszym tekstem Biblii dla średniowiecznej Europy Zachodniej.

Dokonanie takiego przedsięwzięcia na pewno wymagało samozaparcie i wytrwałości. Raczej nie będziesz tłumaczył tekstu Biblii, ale te cechy na pewno Ci sie przydadzą przy nauce języków obcych. Napisz w komentarzu poniżej jak możesz zastosować tę sentencje ucząc się języka obcego.

Comments

  1. Tak bardzo skupiłam się na tej sentencji, że nie doczytałam dalszej części artykułu 😀 We wszystkim w czym chcemy osiągnąć biegłość musimy zachować cierpliwość i się nie poddawać. Wytyczać sobie małe, konkretne cele i konsekwentnie je realizować. Doszłam do tego o wielu latach niewłaściwej nauki języka angielskiego, po której w zasadzie się wypaliłam. Przez długi czas potem próbując czytać jakiś dłuższy tekst lub rozmawiając dłużej z nativem, po prostu miałam odruch wymiotny i czułam się zmęczona.

  2. Wspaniały motywujący cytat, już sobie go zapisałam. Dziękuje. Wspaniały blog 🙂

Napisz komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.